Põder liigina
Põder (Alces alces) on hirvlaste sugukonda kuuluv liik, kelle välimust iseloomustavad suur keha ja eristuv profiil. Täiskasvanud loomade kehaehituses on märgatavad erinevused emaste ja isaste vahel. Isasloomade sarved on ajutine tunnus, mis areneb ja kaob iga-aastase kasvutsükli jooksul. Põdra määramisel on olulised nii tema keha proportsioonid kui ka sarvede hooajaline areng.
Suurus ja kehaehitus
Põder on suurim hirvlane ning tema kehaehitus erineb näiteks hirve omast massiivse kere ja kõrge õlapiirkonna poolest. Isasloomad on üldjuhul suuremad kui emased.
- Liigi ladinakeelne nimi on Alces alces; täiskasvanud põder on suurima kasvuga hirvlane nii Euraasias kui ka Põhja-Ameerikas.
- Täiskasvanud isane kaalub tavaliselt 300–500 kg ning tema õlakõrgus võib ulatuda umbes kahe meetrini.
- Pikad jalad jätavad kere kõrgele maapinnast; need on põdra üldmuljes silmatorkavad võrreldes tema suure ja raske kehaga.
- Õlgade kohal paikneb turjaküür, mis annab seljajoonele kõrge ja tugeva profiili ning eristab põtra paljudest teistest hirvlastest.
- Põdra pea on pikk ning näoosa lai; eriti iseloomulik on suur, liikuv ja üle alalõua ulatuv ülahuul.
- Kael ja esiosa mõjuvad kerega võrreldes tugevana, samal ajal kui tagakeha on madalama joonega; see rõhutab põdra profiili.
Põdra keha proportsioonid on kohastunud tema suure kasvuga: kõrge esiosa ja pikad jäsemed annavad loomale iseloomuliku silueti. Emasel on üldjoontes samad põhitunnused, kuid ta on tavaliselt isasest väiksem.
Sarved
Sarved kasvavad ainult isastel ehk põdrapullidel; põdralehm on sarvedeta. Need on luust moodustised, mitte püsiv osa peaehitusest, ning nende suurus ja kuju võivad isenditi erineda.
Kasv algab kevadel ja kestab suvel. Arenevad sarved on kaetud pehme, karvase nahaga, mida nimetatakse sametiks. Selle all olev kude varustab kasvavat luud verega. Kui sarved on välja arenenud ja luustunud, verevarustus väheneb ning samet kuivab; seejärel hõõrub pull selle vastu puid või muid tugevaid pindu maha.
Põder heidab sarved kord aastas, tavaliselt varatalvel. Heitmise täpne aeg võib isenditi erineda, kuid sellele järgneb sarvedeta periood, enne kui järgmine kasvutsükkel kevadel algab. Seetõttu ei kanna pull sarvi kõigil kuudel: sarvede kasv, sameti eemaldumine ja heitmine on ühe aasta jooksul toimuvad eri etapid. Sarvede ajutine olemasolu ei tähenda, et need püsiksid loomal aastaringselt.
Elupaigad ja toitumine
Põdra elupaik ühendab sageli metsa, märja ala ja nendevahelise servavööndi. Need keskkonnad pakuvad eri määral varju, liikumisruumi ning võimalusi toitu leida. Elupaikade kasutus muutub koos aastaajaga, sest suvine ja talvine toidulaud erinevad. Toitumisel on tähtis ka seedimise eripära: põder on mäletseja. Metsa ja märgalade mosaiik loob talle mitmekesise elukeskkonna.
Metsad ja sood
Põder kasutab nii tihedamaid metsi, soiseid alasid kui ka nende üleminekukohti. Elupaiga väärtuse määravad varjevõimalus, avatud liikumisteed ja eri kasvukohtades leiduv taimkate.
| Keskkond | Vari ja liikumisruum | Elupaiga eripära |
|---|---|---|
| Mets | Puistu pakub varju ning puudevahelised rajad võimaldavad liikuda. | Leht- ja segametsas leidub eri kõrgusega taimkatet; tihedam puistu pakub rohkem varjet. |
| Soo ja märgala | Avatud märjad laigud vahelduvad puude ja põõsastega. | Veega seotud kasvukohad lisavad elupaigale niiskeid toitumispaiku, samal ajal piiravad sügavad või pehmed kohad liikumist. |
| Metsaserv | Avatud ala ja puistu vaheldumine jätab ruumi liikumiseks ning lähedal on varjepaik. | Servavöönd ühendab metsa ja lagedama maa; seal kohtuvad erineva kasvukohaga taimed. |
Metsad ja sood ei ole eraldiseisvad valikud: loom võib liikuda nende vahel ning kasutada maastiku eri osi eri otstarbel. Metsaservas on puistu lähedal avatud ruum, märgalal aga vahelduvad kuivemad ja niiskemad lõigud.
Mida põder sööb
Toidulaud sõltub aastaajast: soojal ajal on tähtsad värsked lehed ja veetaimed, talvel aga puittaimede osad. Põder on mäletseja ning tema seedimine võimaldab töödelda kiudainerikast taimset toitu.
- Suvel sööb ta lehti ja muud värsket taimset sööta; täiskasvanud loom võib päevas tarbida mitu kilogrammi lehesööta.
- Veetaimed kuuluvad suvise toidu hulka ning neid leidub märgadel aladel ja veekogude ääres, kus loom saab valida kasvukoha järgi.
- Talvel sööb ta peamiselt männi, pihlaka, haava ja paju oksi, millelt saab kätte võrseid ja väiksemaid oksi.
- Külmal ajal lisanduvad menüüsse puukoor ja männi võrsed; kättesaadava toidu valik sõltub sellest, milliseid puittaimi kasvukohas leidub.
- Mäletsejana neelab põder taimse toidu ning töötleb seda hiljem uuesti mäludes, mis aitab tal kasutada kiudainerikast lehe- ja oksasööta.
Suvine toit koosneb peamiselt pehmemast taimsest materjalist, talvine valik on seevastu enamasti okstest, koorest ja võrsetest. Selline aastaaegade vaheldumine määrab, milliseid taimi ta eri perioodidel kasutab.
Aastaring ja käitumine
Põdra eluviis muutub aasta jooksul koos sigimise, järglaste kasvatamise ja ümbritsevate oludega. Käitumist mõjutavad nii paarilise otsimine kui ka vajadus hoida vasikaid nende varasel eluperioodil enda lähedal. Sügise ja talve vaheldudes muutuvad ka loomade liikumine ning aktiivsuse ajad. Teedel kohtudes võib suur loom liiklejale ootamatult ette sattuda.
Rebimisaeg
Põdra jooksuaega nimetatakse rebimisajaks ning see toimub septembris-oktoobris. Sügisene paaritumisperiood on põdra aastaringi oluline etapp: kevadine aeg seostub järglaste kasvatamisega, sügisel otsivad loomad aga paarilist. Isased ehk põdrapullid muutuvad sel ajal aktiivsemaks ja liiguvad emasloomi otsides tavapärasest rohkem.
Põdrapull võib emaslooma tähelepanu võitmiseks häälitseda ning teiste isastega konkureerida. Kui kaks pulli kohtuvad, võivad nad teineteist tõrjuda ja jõudu näidata; enamasti lõpeb vastasseis ühe looma taandumisega. Paaritumine ei tähenda püsiva paari moodustumist: pulli ja lehma kooselu piirdub sigimisperioodiga ning isane ei osale vasikate kasvatamises. Pärast sügisest jooksuaega taandub paarilise otsimine ning loomade käitumine muutub rahulikumaks.
Vasikad
Põdralehm poegib tavaliselt mais-juunis, pärast ligikaudu kaheksa kuud kestnud tiinust. Enamasti sünnib üks vasikas, kuid pesakonnas võib olla ka kaks. Vastsündinud vasikas püüab end juba esimestel tundidel jalule ajada ning hakkab peagi emale järgnema.
Varasel eluperioodil hoolitseb põdralehm vasikate eest: ta imetab neid, hoiab neil silma peal ning liigub nendega sobivate puhke- ja varjepaikade vahel. Ema ja vasikad püsivad lähestikku, sest noorloom sõltub esialgu täielikult täiskasvanud looma hoolest. Vasika kasvades paraneb tema liikumisvõime ja ta suudab emaga järjest pikemaid vahemaid läbida. Lehm saadab järglasi tavaliselt järgmise poegimiseni; siis peab vanem vasikas iseseisvuma ja ema juurest lahkuma.
Põder ja liiklus
Põdra ja sõiduki kokkupõrge võib olla ohtlik, sest suur loom võib teele ilmuda ootamatult ning kokkupõrke korral on tagajärjed rasked. Eriti tähelepanelik tasub olla hämarikus ja metsast läbi kulgevatel teelõikudel. Järgi teel neid põhimõtteid:
- Jälgi hämarikus hoolikalt teeääri ja teepervi, sest põder võib metsaservast nähtavale tulla alles vahetult enne sõiduteele astumist.
- Vähenda metsaga piirneval teel kiirust, et jääks rohkem aega reageerida, kui loom ilmub tee äärde või sõiduteele.
- Hoia pilk teel ja vaata selle ümbrust, mitte ainult vahetult auto ette; pimedal ajal kasuta nähtavuse parandamiseks kaugtulesid, kui vastutulevaid sõidukeid pole.
- Kui märkad põtra tee lähedal, võta hoog maha ja ole valmis peatuma; ära eelda, et loom jääb tee äärde paigale.
- Kui põder satub sõiduteele, reageeri rahulikult ja väldi järsku rooliliigutust, mis võib viia auto vastassuunavööndisse või teelt välja.
- Arvesta, et ühe looma järel võib tulla teine; hoia pärast esimest põtra kiirus väike ja jälgi teed edasi.
Metsateel on kõige mõistlikum valida kiirus, mis jätab piisavalt aega märgata looma ja peatada sõiduk kontrollitult.
Korduma kippuvad küsimused põdra kohta
Põder kuulub hirvlaste hulka ja elab ka Eesti looduses.
Kui suur on põder?
Põder on suurim hirvlane ning täiskasvanud isase kehamass jääb tavaliselt 300–500 kilogrammi vahele. Tema õlakõrgus võib ulatuda umbes kahe meetrini, kuid need on tüüpilised näitajad, mitte iga looma täpsed mõõdud. Põdralehm ja noor loom on tavaliselt väiksemad, mistõttu sõltub põdra suurus ka soost ja vanusest.
Mida põder sööb?
Suvel sööb põder peamiselt lehti ja veetaimi, talvel aga puude ning põõsaste oksi. Toidulauale võivad kuuluda ka puukoor ja männi võrsed, eriti ajal, mil värsket lehttoitu napib. Põder on mäletseja: pärast toidu esmast neelamist toob ta selle suhu tagasi ja närib läbi, mis aitab taimset toitu seedida.
Kas põdral on sarved terve aasta?
Ei, põdral ei ole sarved terve aasta: sarved kasvavad ainult isastel ning heidetakse kord aastas varatalvel. Suvel arenevad uued sarved, mida katab kasvu ajal nahkne, veresoonterikas samet. Põdralehmadel sarvi ei kasva. Sarvede olemasolu sõltub seega aastaajast: sügisel on isasel sarved, kuid varatalvise heitmise järel mitte.
