Ploom

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Ploom on ühe emakasuudmega ja ülemise sigimikuga õiest arenenud luuviljaliste paljasvili. Viljas on üks seeme, mida katab viljakesta siseosadest arenenud tugev luu. Luud ümbritseb mahlane vahekest ning õhuke väliskest.

Ploomi väliskesta värvus varieerub rohelisest ja kollasest punase ning mustjassiniseni. Viljaliha varieerub värvuselt punasest ja oranžist kollase või kollakasroheliseni. Viljaliha on sõltuvalt sordist kas luu küljes kinni või mitte.

Sisukord

Kasutaminemuuda lähteteksti

Ploome võib süüa värskelt, kuumtöödelda ja konservida. Ploomidest keedatakse moosi ja marmelaadi. Neid lisatakse küpsetistesse ja jäätisesse. Ploome konservitakse, suhkrustatakse, kuivatatakse ja marineeritakse. Neist tehakse mahla, brändit (slivovits), nalivkat (paalinka) ja veini.

Sordirühmadmuuda lähteteksti

  • Renklood
  • Säilisploom

Eesti ploomisortemuuda lähteteksti

Välismaa ploomisortemuuda lähteteksti

Ploom sümbolinamuuda lähteteksti

Ploomid on kujutatud Noarootsi valla vapil. Kolm punast ploomi sümboliseerivad ühelt poolt Noarootsis aretatud ploomisorti ("Noarootsi punane"), teiselt poolt ka kolme valla ajaloolist piirkonda – Noarootsi, Sutlepa ja Riguldi (1920.–1930. aastatel iseseisvad vallad).

Toodang, toiteväärtus ja biokeemiline koostismuuda lähteteksti

2012. aastal toodeti maailmas 10,7 miljonit tonni ploome ja laukapuu vilju ning istandike kogupindala oli 2,53 miljonit hektarit. Aminohapetest sisaldavad ploomid kõige rohkem aspartaamhapet (100 g kohta 0,35 g).

Suurimad tootjad 2012. aastal
Riik Toodang,
tonnides
Osakaal,
%
Hiina Hiina 6 000 000* 56,1
Rumeenia Rumeenia 424 068 4,0
Serbia Serbia 391 485 3,7
Tšiili Tšiili 300 000* 2,8
Türgi Türgi 297 026 2,8
Iraan Iraan 295 000* 2,8
USA USA 229 731 2,1
India India 215 000* 2,0
Prantsusmaa Prantsusmaa 209 302 2,0
Hispaania Hispaania 205 300 1,9
Maailm kokku 10 702 774 100
* – FAO hinnang
Toitained
Toitaine Väärtus
100 g kohta
Ühik
Vesi 87,23 g
Kalorsus 46 kcal
Valgud 0,70 g
Lipiidid 0,28 g
Tuhk 0,37 g
Süsivesikud 11,42 g
Sahharoos 1,57 g
Glükoos 5,07 g
Fruktoos 3,07 g
Galaktoos 0,14 g
Maltoos 0,08 g
Kiudained 1,4 g
Toiteelemendid
Toiteelement Väärtus
100 g kohta
Ühik
Kaltsium (Ca) 6,0 mg
Raud (Fe) 0,17 mg
Magneesium (Mg) 7,0 mg
Fosfor (P) 16,0 mg
Kaalium (K) 157,0 mg
Naatrium (Na) - mg
Tsink (Zn) 0,10 mg
Vask (Cu) 0,057 mg
Mangaan (Mn) 0,052 mg
Fluoriid (F) 2,0 μg
(1 g = 1000 mg; 1 mg = 1000 μg)
Vitamiinid
Vitamiin Väärtus
100 g kohta
Ühik
C 9,5 mg
B1 0,028 mg
B2 0,026 mg
B3 0,417 mg
B4 1,90 mg
B5 0,135 mg
B6 0,029 mg
E 0,26 mg
A 17,0 μg
β-karoteen 190 μg
Folaadid 5,0 μg
Luteiin+
zeaksantiin
73,0 μg
K 6,4 μg

Vaata kamuuda lähteteksti

Viitedmuuda lähteteksti

  1. ""Food and Agriculture Organization of the United Nations"". faostat.fao.org. Vaadatud 08.01.2015. Inglise.
  2. ""USDA National Nutrient Database"". www.nal.usda.gov. Vaadatud 03.01.2010. Inglise.

allikas: http://et.wikipedia.org/wiki/Ploom
tekst on kasutatav vastavalt Creative Commons Attribution-ShareAlike litsentsile.

Navigeerimismenüü